• Gediplomeerde fietsenmakers
  • Vakkundig advies
  • 100% Rijklaar geleverd aan huis

achielle

0
Achielle bikes een kwaliteitsfiets handgemaakt in België
Lees meer
Sorteer op:
Geen producten gevonden...

Hoe Achielle bikes begon


Het was in 1946 dat ons grootvader Achiel een fietswinkeltje startte in Zwevezele. Wij, Peter & Tom, zijn nu 70 jaar verder en samen met ons vader Jan en enkele trouwe werknemers maken we nu fietsen met zijn naam en gezicht op. Voor onze Achielle fietsen halen we de inspiratie in het begin van vorige eeuw. Die modellen combineren we met de huidige technologische vooruitgang. Wat Achielle zo uniek maakt is dat alle stalen frames nog in eigen fabriek gemaakt worden. Van buis tot volledige fiets in één atelier.

Al van bij de start in 1946 maakt Achiel veel van zijn fietsen zelf, ook de frames maakt hij volledig zelf. Hij blijkt hier goed in te zijn en als hij ook voor collega fietsenmakers frames begint te maken besluit hij zijn fietswinkel te sluiten. In 1963 richt hij de firma Dija op, een firma gespecialiseerd in de bouw van fietsframes. Later komt zijn zoon Jan hem helpen. In 1976 verhuizen ze naar de huidige locatie in Pittem (Egem). Daar wordt in 1986 ook de lakkerij Oostcolor gestart. Deze twee firma’s worden later één firma, Dija­-Oostcolor. Door de steeds zwaarder wordende concurrentie op het vlak van frameproductie wordt in 2007 van koers veranderd. In plaats van frames te bouwen voor andere merken beslissen we een eigen merk te starten: dus niet enkel meer frames bouwen maar deze ook assembleren tot volledige fietsen. Als eerbetoon aan ons grootvader worden deze Achielle bikes gedoopt.

Hand gemaakt in België

 

“Made in Belgium”, “Handmade in Europe”,… Heel wat West­Europese fietsmerken beweren hier gemaakt te zijn. Waarom noemt Achielle zich dan Echt een fiets van bij ons? Waar zit het verschil?

Als je “Made in” vertaalt door “geassembleerd in”, dan kan het plaatje misschien wel kloppen. Veel producenten kopen namelijk alle onderdelen in (veelal uit Oost­Europa en Azië) en bouwen zo hun fiets op. Zelfs het overgrote deel van de fietsframeproductie is ondertussen verhuisd naar Azië. En is dit nu niet jammer? Zo gaan schatten kennis, jarenlange ervaring en werkgelegenheid verloren.

Wij van Achielle redeneren anders. Wij gaan liever tegen de stroom in, kiezen niet voor de eenvoudigste oplossing en blijven onze eigen frames, stuk voor stuk, zelf bouwen. Dit doen we op basis van 3 generaties ervaring en vakmanschap, traditioneel handwerk in combinatie met een continue investering in een modern machinepark.

Op deze manier kunnen we in het hart van iedere Achielle, zijn frame, een beetje van onze eigen ziel stoppen. Voor de verdere opbouw rond dit hart zoeken we waar mogelijk naar de beste Europese onderdelen zoals Brooks, Lepper, Van Schothorst, Rigida, Hebie, Steco, AXA basta, Humpert, Thun, Spanninga, Mach1,…

Een Achielle is dus niet enkel “Made in Europe”, maar “Made, built and assembled in Europe”. Daarom dus dat een Achielle echt een fiets van bij ons is! Deze inspanning wordt beloond met het ‘Handmade In Belgium’ label, in 2011 werden we ‘Creatief Ondernemer van het jaar’, in 2012 ‘Ambachtsman van het jaar’ en in 2014 won achielle bikes de ‘Trends Business Tour’.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »