• Voor 16:00uur besteld - morgen in huis
 • Vakhandel - Fietsen 100% rijklaar
 • Gratis bezorging vanaf €25,-

Maak uw fiets winterklaar

 • Geplaatst op
 • Door Carlo van Gool
Maak uw fiets winterklaar

In de wintermaanden heeft je fiets aardig wat te verduren door de kou, strooizout en de regen.
Wil je ook tijdens de winter je fiets blijven gebruiken? Dan is het noodzakelijk om je fiets winter klaar te maken.
Ook als je die fiets niet gebruikt, is het van belang om een aantal maatregelen te nemen.
Zo blijft je fiets in top conditie, en dat is wel zo fijn als je een ritje wilt maken op een heerlijke zonnige dag.
Lees hieronder de handige tips, en maak uw fiets klaar voor de winter maanden. 

Regelmatig schoonmaken

Het strooizout, vuil en nattigheid is funest voor de fiets daarom is het van belang om de fiets regelmatig schoon te maken.
Er worden handige producten aangeboden om zelf gemakkelijk je fiets te reinigen en onderhouden.

Vooral de wielen hebben het bijzonder zwaar te verduren in de winter. De velgen worden vies en spaken kunnen gaan oxideren of roesten. Het is belangrijk om de velgen met een regelmaat schoon te maken, dit kan al gemakkelijk met een sopje en druppeltje afwasmiddel. Heeft u een fiets met velgremmen? Door de velgen schoon te houden gaan de remblokken een stuk langer mee, het vuil is als het ware schuurpapier en schuurt beetje voor beetje het rubber weg van de blokjes.
Druppel de nippels van de spaken regelmatig in met wat olie.Dit voorkomt dat later als er een slag in de wielen komt de spaken nog makkelijk te stellen zijn.

Fietsen met een derailleur systeem of een half open kettingkast hebben tijdens de wintermaanden extra verzorging nodig.
Natuurlijk is het zout het meest funest voor je fiets, hierdoor kan je ketting en tandwielen gaan roesten.Maak na een ritje in de pekel de ketting en tandwielen goed schoon met een biologische afbreekbare ontvetter.Om het schoonmaken te vergemakkelijken zijn er handige gereedschappen op de markt om de klus in een handomdraai te klaren.Nadat de ketting schoon is gemaakt met de ontvetter, maak deze dan goed droog met een oude doek.Vervolgens vet de ketting opnieuw in met een hoogwaardige ketting olie, dit voorkomt het roesten en loopt de ketting weer lekker soepel.

Fietsen met een dichte kettingkast zijn helaas nooit helemaal gesloten. Door de kiertjes en openingen van de kettingkast kan het vuil en zout gemakkelijk naar binnen dringen.Wel handig is dat de meeste gesloten kettingkasten voorzien zijn van een afneembaar kapje aan de achterkant, die vaak eenvoudig te verwijderen is. Maak de ketting droog met een pluisvrije doek en druppel op de ketting wat olie.

Het frame kunt je al gemakkelijk schoonmaken met een emmer water en een sopje. Het schoonmaken doe je met een goede spons of borstel en eventueel een bike wash of ook wel fiets shampoo genoemd. Na het reinigen en droogmaken van het frame als finishing touch gebruik maken van een wax of olie om het frame optimaal te beschermen en hem lekker te laten blinken.

Boutjes en moertjes hebben ook extra aandacht nodig in de winter. Het zout kan deze namelijk ook aantasten zelfs rvs.
Maak de boutjes en moertjes schoon smeer ze in met een zuurvrije vaseline, dit voorkomt roest en ernstige oxidatie.   
  

Winterbanden verbeterd de grip

Veel mensen weten niet dat er winterbanden bestaan voor fietsen terwijl het bij de auto de normaalste zaak is.Winterbanden verbeterd de grip tijdens het remmen of het maken van bochten op het gladde wegdek.De banden zijn gemaakt van een zachtere rubbersoort en hebben een ander profiel. Dit geeft je meer zekerheid en een veiliger gevoel op de fiets.

Tips voor de E-Bike

Door de kou gaat de E-bike slechter presteren, de axiradius neemt dus af. Net als bij de auto is de capaciteit zwakker bij lagere temperaturen. Er is dus niets aan de hand met je fiets, dit is puur het gevolg van de kou.
We hebben wel een aantal goede tips om de levensduur te verbeteren en accu beter te laten presteren tijdens deze koude wintermaanden.

 1. Bewaar de accu tijdens de winter op kamer temperatuur tussen de 5℃ en 25℃ op een droge plek.
  Het beste is ook om de accu met deze temperaturen op te laden, het scheelt namelijk een hoop laadtijd
 2. Zorg ervoor dat de accu tijdens het bewaren is losgekoppeld van de lader (bij ion technologie is het wel noodzakelijk dat deze aan de lader blijft staan).
 3. Laad de accu het liefst iedere maand op, dit houd de accu actief en voorkomt een diepte ontlading.
 4. Heeft u een afneembare display? Zoja bewaar de display net als de accu het liefst binnen, dit voorkomt beschadigingen.
  Heeft u geen afneembare display? Het is normaal dat deze tijdens kou trager reageert.
 5. Voor vele accu's zijn er neopreen accuhoezen ontwikkeld, wellicht dat deze ook voor uw fiets te koop worden aangeboden.
  Het verbeterd de axiradius omdat de accu wat warmer blijft en beschermd de accu tevens tegen vuil en beschadigingen.
 
Nu aan de slag

Nu we je alle tips hebben gegeven kun je aan de slag. Mochten er nog vragen zijn? Staan we graag voor u klaar om deze deskundig te beantwoorden.
Heeft u nog niet alles in huis? deze artikelen zullen u daar wellicht mee helpen: Ontvetters, Bikecleaners en Shampoo, Borstels en gereedschappen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »